Tiede, taide & tarinat -menetelmäopas

Mietitkö, kuinka vahvistaa lasten kielellistä osaamista, tunteiden käsittelyä ja vuorovaikutteisuutta ryhmäprosessin eri vaiheissa? Haluaisitko luoda erilaisia tunnelmia ja herätellä lasten mielikuvitusta? Onko sinulla haasteita pitää yllä lasten vireystilaa? Tähän oppaaseen olemme koonneet vinkkejä tarinoihin ja satuihin pohjautuvista ryhmätöistä, jotka auttavat sinua suunnittelemaan kokemuksellisia JYUniorit-kerhoja.

Osallisuutta ja yhteistä vastuunottoa tukevat tehtävät soveltuvat 6-7-vuotiaille, jotka malttavat jo kuunnella hieman pidempiä satuja ja tarinoita, opettelevat oman toiminnan säätelyä ja ryhmässä toimimista erehdysten ja onnistumisten kautta. Leikin kautta ollaan vuorovaikutuksessa muihin lapsiin. Mukaillen opasta voi hyödyntää myös ”viskareille”.

Kussakin osiossa kuvataan ryhmäprosessin eri vaiheisiin liittyvät haasteet, ryhmätehtävien pedagogiset tavoitteet ja 1-3 esimerkkitehtävää. Tehtäviä voi pääosin tehdä ilman erityisiä materiaaleja tai tarvikkeita. Lisäksi on mainittu kirjavinkkejä, joita voi halutessaan hyödyntää. Vinkit ovat pääasiassa klassikkokirjallisuutta tai muita kirjoja, joita on lähes aina saatavilla.

Lataa opas täältä.

Kansi.png