Osaamisperusteiset koulutukset

Huom. Avoimet korkeakouluopinnot noudattavat kunkin yliopiston tai korkeakoulun opetussuunnitelmaa, eikä tällä sivulla mainittavat asiat siten koske avoimia yliopisto- ja korkeakouluopintoja.

Mikä ihmeen osaamisperusteinen koulutus?

Osa koulutuksistamme (erityisesti ammatillisia täydennyskoulutuksia) on opintopisteytetty ja kuvattu osaamisperusteisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksen kuvauksessa on kerrottu osaamistavoitteet, suoritustapa, laajuus opintopisteinä, arviointiasteikko, arvioinnin menetelmät sekä arviointikriteerit.

Mitä hyötyä osaamisperusteisuudesta on opiskelijalle?

Osaamisperusteisesta koulutuksesta opiskelijalla on mahdollisuus saada opintosuoritustiedot Opetushallituksen ylläpitämään valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, jonne tallennettuja tietoja opiskelija pääsee tarkastelemaan Oma Opintopolku -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Vapaan sivistystyön opinnoissa (esim. kesäyliopiston ammatillinen täydennyskoulutus) hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen helpottuu, kun opiskelija saa suorituksestaan merkinnän Oma Opintopolku -palveluun. Tiedot ovat ensisijaisesti vain opiskelijan tarkasteltavissa, mutta halutessaan opiskelija voi jakaa tietoa oppilaitoksille (opintojen korvaavuudet ja hyväksiluku) tai työnantajille.

Lisätietoa suoritustietojen tallentamiseen liittyvästä tietojen käsittelystä ja suoritustietojen hyödyntämisestä saat opiskelijan informointitiedotteesta.

Miten toimin, jos haluan antaa suostumuksen opintosuoritustietojen tallentamiseen?

Opiskelija antaa koulutuksen alkuvaiheessa suostumuksen suoritustietojen kirjaamisesta palveluun. Tarkemmat ohjeet suostumuksen antamiseen lähetetään kutsukirjeessä.

Suostumuksen antaminen on vapaaehtoista, eikä se ole edellytys koulutukseen osallistumiselle tai hyväksytyn arvioinnin saamiselle. Suostumus on myös mahdollista perua myöhemmin.

Lisätietoja vapaan sivistystyön osaamisperusteisuudesta: