Jyväskylän kesäyliopiston ohjeistus koronavirustilanteeseen liittyen

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Jyväskylän kesäyliopistossa seurataan ja noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja ulkoministeriön antamia ohjeistuksia. Ohjeistus on tarkoitettu kesäyliopiston henkilökunnalle sekä opiskelijoille.

Koronavirusepäily edellyttää:

• oleskelua epidemia-alueella tai varmistettua lähikontaktia koronaviruspotilaaseen 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua JA
  • korkeaa kuumetta (yli 38 astetta) ja hengitystieinfektio-oireita, johon liittyy yskää tai hengitysvaikeuksia.

Mahdollisten oireiden ilmetessä tai perheenjäsen oireillessa pysy kotona turhien kontaktien minimoiseksi ja ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai päivystykseen jotta saat toimintaohjeet. Kursseille ei kannata tulla, jos tunnet lieviäkään oireita.

Mikäli olet opiskellut tai opettanut kesäyliopistossa lähiopetusryhmässä esim. luennolla tai seminaarissa oireita edeltävänä aikana, ilmoita sairastumisestasi mahdollisuuksien mukaan kesäyliopiston toimistolle. Ensisijaisesti tärkeintä on hakeutua hoitoon ja noudattaa terveysviranomaisten antamia jatko-ohjeita.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia ehkäisee virustartuntoja

Hengitystieinfektioita vältetään tehokkaasti huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Pese kädet vedellä ja saippualla usein. Ks. THL:n käsienpesuohje . Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttö-nenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Kesäyliopiston matkustamisohjeet riskialueille ja epidemia-alueelta tulevat vierailijat/opiskelijat

Suosittelemme harkitsemaan ulkomaanmatkoja mahdollisen karanteeniriskin vuoksi. Vaikka matkakohde ei tällä hetkellä olisi osa epidemia-aluetta, tilanne on kehittyvä.

Kesäyliopisto seuraa Ulkoministeriön ja THL:n maakohtaisia tiedotteita ja noudattaa opinto-ja työmatkoissa seuraavia periaatteita:

• Työ- tai opintomatkoja ei tehdä alueille, joiden status on ”vältä tarpeetonta matkustamista"
  • Tapauskohtaisesti harkitaan matkustamista alueille, joiden status on ”noudata erityistä varovaisuutta”.
  • Työ- ja opintomatkoja voidaan toteuttaa suunnitelmien mukaisesti alueille, joiden status on ”noudata tavanomaista varovaisuutta”.
  • Matkalle lähtijöiden tulee tehdä ennen lähtöä ulkoministeriön matkustusilmoitus. Epidemia-alueilla matkustaneiden tulee noudattaa viranomaisten ohjeita.

• Oireettomia epidemia-alueelta palanneita kouluttajia, ja opiskelijoita kehotetaan jäämään etätyöskentelyyn tai -opiskeluun 14 päivän ajaksi. Jos olet ollut tekemisessä epidemia-alueelta palanneen henkilön (perheenjäsen) kanssa tai lähipiirissä on sairastumisepäily koronavirukseen liittyen, niin suosittelemme myös tässä tilanteessa 14 päivän etätyöskentelyä ennen kesäyliopistoon palaamista. Ensisijaisesti on noudatettava terveysviranomaisten antamia ohjeita.
  • emme ota vastaan vierailijoita epidemialueilta