Ikääntyvien yliopiston syyslukukausi alkaa 8.9.2021

Ikääntyvien yliopisto

Ikääntyvien yliopistossa vaalitaan sivistysyliopiston henkeä ja opiskellaan severkossa että lähiopetuksena.

Jyväskylän yliopisto avaa jälleen ovet senioreille. Ikääntyvien yliopiston luennoille ja kursseille voi pitkän tauon jälkeen osallistua myös lähiopetuksena. Korona-aikana hyväksi havaittuja verkko-opiskelumahdollisuuksia jatketaan kuitenkin lähiopetuksen rinnalla, sillä monelle ikäihmiselle opiskelu kotikoneella on osoittautunut lähiopetusta sopivammaksi osallistumistavaksi. Syyskuun ajan noudatetaan yliopiston ohjeiden mukaan enintään 50 hengen osallistumisrajoitusta, joten osallistujien toivotaan jatkavan suosittujen luentojen seuraamista verkossa, mikäli mahdollista. Luentosalissa verkkoluentoja seuraavien toivotaan noudattavan annettuja hygieniasuosituksia ja ilmoittautuvan koko luentosarjaan, sillä kertalippuja ei myydä ovelta.

Osallistumisrajoituksen aikana myöskään luennoitsijat eivät saavu paikalle, vaan luennoivat korona-aikana tutuksi tulleen tavan mukaan kotikoneiltaan. Seminaari- ja kurssitoimintaa järjestetään pienille ryhmille lähiopetuksina.

Syksyn luentotarjonta on totuttuun tapaan korkeatasoinen ja monipuolinen. Luennot ovat tutkittuun tietoon perustuvia asiantuntijakatsauksia, jotka usein myös taustoittavat mediassa käsiteltyjä teemoja. Syksyn yleisluentosarjan avaa keskiviikkona 8.9. toimittaja Heikki Aittokoski luennollaan eri kansojen onnellisuudesta. Terveys, hyvinvointi ja ympäristö -luentosarjan avaa keskiviikkona 15.9. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek luennollaan rokotusten mahdollisuuksista ja uhista. Luentoja kuunnellaan paitsi Keski-Suomessa, niin myös kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen välittäminä noin 60 paikkakunnalla Suomessa.

Luentojen lisäksi opiskelijat ovat tervetulleita kieliopintoihin, kuoroon ja kursseille, joilla käsitellään mm. oopperaa, filosofiaa, tähtitiedettä, kuvataidetta, kansantaloutta ja luovaa kirjoittamista. Opiskelijat pääsevät myös mukaan opintomatkoille, joita järjestetään myös virtuaalisina. Syksyn herkullinen uutuus on Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden tutkijoiden kanssa järjestetty kirjallisuusluentosarja, jossa kuullaan mm. Komisario Palmu -elokuvien taustoista ja Aleksis Kiven seitsemän veljeksen laskutaidoista.

Ikääntyvien yliopistossa tiedetään, että tietokoneiden ja älylaitteiden käyttö ja verkko-opetukseen osallistuminen voi vaatia tukea. Ikääntyvien yliopistoon on avattu useita maksuttomia verkkokursseja ja tietoiskuja opiskelijoiden tueksi. Apuna toimivat myös Geronet-tutorit, jotka antavat yksilöohjausta mm. kirjastojen tiloissa.

Jyväskylän Ikääntyvien yliopistotoimintaa järjestetään Jyväskylän kesäyliopiston, yliopiston ja kaupungin yhteisvoimin tehden yhteistyötä myös Suomen kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen kanssa.

Ikääntyvien yliopistoon ovat tervetulleita kaikki yhteiskunnasta, ajasta ja ilmiöistä kiinnostuneet!

LUENTOSARJAT syksyllä 2021 (luennot keskiviikkoisin kello 14-16 yliopiston päärakennuksella ja verkossa)

YLEISLUENNOT

• 8.9. Matka Onnellisten saarelle – eri kansojen keinot hyvän yhteiskunnan rakentamiseen, Tietokirjailija, ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, HS
  • 22.9. Venäjä etsii itseään sisäisissä ja ulkoisissa ristipaineissa, Dosentti, FT Pekka Kauppala, HY
  • 6.10. Aapiskukon matkassa – suomalaisen koulun menestystarina,  Professori emerita Helena Rasku-Puttonen, JYU ja professori emeritus Jouni Välijärvi, JYU
  • 20.10. Wivi Lönnin jalanjäljillä – Arkkitehtuuria ajan hermolla ja ajattomia lähestymistapoja Anna-Maija Tuunanen, lupa-arkkitehti, arkkitehti SAFA
  • 3.11. Miten tekoäly muuttaa elämää? Poliitikko, tietokirjailija Osmo Soininvaara
  • 17.11. Tiede vastaan valetieto: Miksi tiedettä ja asiantuntijoita kyseenalaistetaan?
  • Professori Esa Väliverronen, HY
  • 1.12. Kaunis elämä, kaunis ihminen ja kaunis maailma, Professori emeritus Esko Valtaoja, TY

TERVEYS, HYVINVOINTI JA YMPÄRISTÖ -LUENNOT

• 15.9. Rokotusten mahdollisuudet ja uhat, LT, ylilääkäri Hanna Nohynek, THL
  • 29.9. Terveellinen ruokavalio ja supervoimia luonnosta Professori emerita Raija Tahvonen, TY
  • 13.10. Luontoaskel terveyteen, allergiat esimerkkinä, Professori emeritus Tari Haahtela, HYKS, Iho- ja allergiasairaala
  • 27.10. Aivojen hyvä elämä, Professori, aivotutkija Minna Huotilainen, HY
  • 10.11. Luonnonvalinta ja virusten evoluutio – kuka voittaa kilpajuoksun?
  • Apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg, JYU
  • 24.11. Suolistomikrobisto ja terveys, PhD ja Ass.Prof. Jonna Jalanka, HY ja Nottinghamin yliopisto
  • 8.12. Onnistuuko ilmastonmuutoksen torjuminen? Suuri energiamuutos häämöttää. Professori Peter Lund, Aalto-yliopisto

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: www.kesayo.jyu.fi/ikaantyvienyliopisto