Ikääntyvien yliopiston kevätlukukausi alkaa 12.1.

Ikääntyvien yliopistossa jatketaan innolla opiskelua verkossa ja lähiopetuksena

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston lukuvuosi käynnistyy 12.1. päivänpolttavalla luennolla, kun kirjailija Andrei Sergejeff taustoittaa Afganistanin tilannetta. Muina kevään aiheina pohditaan mm. Euroopan tulevaisuutta Euroopan historian professori Laura Kolben johdolla, etsitään aineksia onnellisuuteen ja edistetään terveyttä lääketieteen ja kulttuurin keinoin.

Lukukausi käynnistyy verkossa, mutta luentosaleihin ja pienryhmäopetukseen palataan heti koronatilanteen salliessa, toivottavasti jo tammikuun aikana. Monille lähiopetukseksi suunnitellulle kurssille on tarjolla myös verkossa toteutettu ”rinnakkaiskurssi”. Korona-aikana opittua opiskelua verkossa jatketaan koronatilanteen väistyttyä, sillä mahdollisuus valita itselle sopiva osallistumistapa tarjoaa entistä useammalle tilaisuuden elinikäiseen opiskeluun.

Kevään luentotarjonta on totuttuun tapaan korkeatasoinen ja sisällöltään monipuolinen. Luennot ovat tutkittuun tietoon perustuvia katsauksia, joissa asiantuntija kertoo aiheestaan pintaa syvemmältä. Luentoja kuunnellaan Keski-Suomen lisäksi kansalais- ja kesäyliopistoissa kautta maan. Luentojen lisäksi opiskelijat ovat tervetulleita syventämään tietojaan ja taitojaan kursseilla, joita järjestetään sekä verkossa että lähiopetuksina. Tarjolla on mm. kieliopintoja, kuorotoimintaa, oopperamusiikin taustoitusta, filosofiaa, kuvataiteen historiaa. Kevään uutuutena järjestetään toimittaja Eila Tiaisen johdolla mediakahvila, jossa on mahdollisuus keskustella tuoreista uutisista ja mediailmiöistä. Yllättävät elämykset ovat osa Ikääntyvien yliopiston hauskuutta. Tulevana keväänä on mahdollisuus osallistua opintomatkoille, joita järjestetään myös virtuaalisina. Vierailla voi vaikkapa Pietarilaisessa museossa, johon korona muutoin estää pääsemisen.

Ikääntyvien yliopistossa tiedetään, että tietokoneiden ja älylaitteiden käyttö ja verkko-opetukseen osallistuminen voi vaatia tukea. Ikääntyvien yliopistosta löytyy verkkokursseja ja tietoiskuja sekä aloittelevien että jo osaavien tietokoneenkäyttäjien tueksi. Digipulmissa auttavat myös Geronet-tutorit, jotka antavat yksilöohjausta mm. kirjastojen tiloissa.

Jyväskylän Ikääntyvien yliopistotoimintaa järjestetään Jyväskylän kesäyliopiston, yliopiston ja kaupungin yhteisvoimin tehden yhteistyötä myös Suomen kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen kanssa.

Ikääntyvien yliopistoon ovat tervetulleita kaikki yhteiskunnasta, ajasta ja ilmiöistä kiinnostuneet!

Opinto-ohjelma löytyy verkosta: www.kesayo.jyu.fi

Ikääntyvien yliopistossa odotetaan iloisin mielin kevättä! Kevään aikana avataan Jyväskylän yliopiston kirjastoon eli Lähde-rakennukseen uusia tiloja opiskeluun osana yliopiston Tiedettä kaikille -konseptia. Lähteestä tulee jatkossa löytymään myös Ikääntyvien yliopiston kursseja ja seminaareja. Tiedettä kaikille -viikko toteutetaan 24.–30.1. Tapahtumaviikolla kuullaan mm. JYU:n emeritusprofessori Tarmo Kunnaksen luento pyhyyden etsinnästä.

 

LUENTOSARJAT

Yhteiskunnan muutoksia, kulttuuria, terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa sekä ympäristöä käsittelevät luennot järjestetään keskiviikkoisin klo 14.00–16.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja verkossa.

YLEISLUENNOT
 • 12.1. Mitä tapahtui Afganistanissa? Tietokirjailija Andrei Sergejeff

 • 26.1. Euroopan tulevaisuus suurvaltojen puristuksessa Euroopan historian professori Laura Kolbe, HY

 • 9.2. Revontulet – Auringon terveiset Pohjolan talviyöhön FT Tiera Laitinen, Ilmatieteen laitos

 • 23.2. Miten Raamattu syntyi? Professori Martti Nissinen, HY

 • 9.3. Hattulan Pyhän Ristin keskiaikaisen kirkon maalausten kertomaa Kirjailija Anne Kanto

 • 23.3. Mistä suomen kieli tulee ja mihin se menee? Onko kieltämme tarpeen vaalia globaalissa maailmassa Akateemikko Kaisa Häkkinen, TY

 • 6.4. Eeva Joenpelto Toimittaja Suvi Ahola, HS

 • 20.4. Suomen presidenttien huumorintaju ja huumorin käyttö Professori emeritus Timo Soikkanen, TY

 • 4.5. Dna–sukututkimus FT, MBA Marja Pirttivaara, Sitra

TERVEYS, HYVINVOINTI JA YMPÄRISTÖ LUENNOT
 • 19.1. Yhteinen onni – paras onni Professori emeritus Markku Ojanen, TAU

 • 2.2. Aktiivinen elämäntapa ja ikääntyvät aivot PsT, työterveyspsykologi Juho Strömmer, Terveystalo

 • 16.2. Ajankohtaista ilmastonmuutoksesta Toimialajohtaja (Ilmastontutkimusohjelma), tutkimusprofessori Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos

 • 2.3. Miten lisätä vireitä vuosia ja parantaa toimintakykyä? Professori emeritus Jaakko Valvanne, TAU

 • 16.3. Rytmit rypyssä – tietoa sydämen rytmihäiriöistä, niiden tutkimisesta ja hoidosta Kardiologian ylilääkäri Kai Nyman, Sydänsairaala Nova

 • 30.3. Hyvä paha kolesteroli? Professori emeritus, sisätautien erikoislääkäri Petri Kovanen

 • 13.4. Yksilöllinen syövän ehkäisy ja hoito sekä täsmälääketieteen menetelmät Syöpätutkimuksen professori (tenure track) Toni Seppälä, TAU Yksilöllisen syövänhoidon kehittämisen ylilääkäri ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, TAY

 • 27.4. Hoivaköyhyys Suomessa ja maailmalla Professori Teppo Kröger, JYU

 • 11.5. Jubilee! Rakkaudesta musiikkiin Toimittaja, kirjailija Minna Lindgren