Verkko-opiskelun tueksi

 

Verkko-opinnoissa käytetään monia erilaisia ohjelmia ja oppimisalustoja. Tältä sivulta löydät ohjeita tai linkityksiä osaan tavallisimmin käytetyistä ohjelmista. Opintoihin ilmoittautumisen jälkeen saat opiskelukirjeen, jossa on kerrottu kyseisellä kurssilla käytetty ohjelma tai linkkki esimerkiksi suoraan lähetykseen tai verkkoalustalle. 

Verkkovälitteiseen opetukseen osallistuminen edellyttää tietokoneen, tablet-laitteen tai älykännykän käyttöä. Verkko-opiskelu on helppoa, kun laite ja sen verkkoyhteys toimivat. Hitaasti toimiva laite tai pätkivä verkkoyhteys ovat usein syynä kuva- tai ääniongelmiin.

Ohjesivustoja

 

Verkkokurssit ja -seminaarit

Tietokoneessa tai älylaitteessa tulee olla mikrofoni ja kaiuttimet. Yleensä ne ovat sisäänrakennettuna, mutta pöytäkoneisiin ne täytyy usein hankkia erikseen. Kamera ei ole välttämätön, mutta tekee osallistumisen mukavaksi. Äänenlaatu paranee käyttämällä kuulokkeiden ja mikrofonin yhdistelmää (headset). Älykännykälläkin voi osallistua, mutta pienestä ruudusta voi olla vaikea seurata opetusta.Verkko-opetus voi tapahtua opettajan johtamana tai itsenäisesti materiaalien avulla. Vuorovaikutteinen verkko-opetus tarkoittaa, että tunnin aikana avataan videopuheluyhteys. Käytettävä ohjelma voi olla esim. Teams tai Zoom. Ohjelmia voi yleensä käyttää tietokoneella verkkoselaimella, eikä erillisiä ohjelmia tarvitse asentaa. Kännykät ja tablet-laitteet vaativat usein sovelluksen asentamista, joka tapahtuu laitteen sovelluskaupasta (Google Play / Apple Store).

Yleensä osallistuminen verkkokurssille tapahtuu näin:

  1. Saat ennen kurssin alkua sähköpostin, jossa on linkki (verkko-osoite).
  2. Linkkiä napsauttamalla avautuu ikkuna, josta pääset verkko-opetukseen.
  3. Salli mikrofonin ja verkkokameran käyttö, jos ohjelma kysyy sitä sinulta.
  4. Joskus sinun täytyy vielä laittaa rasti kohtaan Olen lukenut ehdot ja tietosuojaselosteen.
  5. Ohjelma voi vaatia antamaan nimesi ennen osallistumista. Sitten paina Liity.
  6. Puhelussa näet osallistujat ja keskustelu tapahtuu mikrofonia käyttäen. Kun et itse puhu, mykistä mikrofoni sen kuvaa klikkaamalla. Mykistyksen saat pois kuvaketta uudelleen napsauttamalla. Videon voi sulkea ja avata kameran kuvaa klikkaamalla. Voit keskustella myös kirjoittamalla chat-ruutuun.
  7. Tunnilla opettaja voi jakaa tietokoneensa näkymän. Lopuksi opettaja voi päättää puhelun tai voit itse poistua puhelusta. Painike voi olla punainen luuri tai teksti lopeta puhelu.
  8. Sulje oma kamera ja mikrofoni, jos yhteys tuntuu pätkivän. Tämä parantaa yhteyden laatua.

 

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston luentojen seuraaminen verkossa

Ikääntyvien yliopiston luentoja voi seurata verkossa YouTube-palvelussa. Seuraamista varten tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkoyhteyden. Säädä laitteesi äänenvoimakkuus sopivaksi. Lähetys aukeaa keskiviikkoisin noin klo 13.50. Luento alkaa klo 14.00. Lähetämme ilmoittautuneille luentopäivän aamuna sähköpostitse linkin (eli verkko-osoitteen), jota napsauttamalla lähetys aukeaa. Sivuille ei tarvitse kirjautua, mutta ilmoittauduthan luennolle viimeistään tuntia ennen. Kysymyksiä ja kommentteja voi esittää kirjautumalla YouTube-palveluun käyttäen Google-tiliä (useimmiten gmail-sähköpostiosoitteesi) ja kirjoittamalla kommenttiruutuun. Jos tarvitset teknistä tukea, voit soittaa Jyväskylän kesäyliopistoon puh. 044 760 3738.