Pyöräily- ja kulttuurimatka Saksaan ja Ranskaan

4.-11.6.2014

Ranskan ja Saksan kauneimmille alueille suuntautuvan pyöräretken kohteena on Badenin ja Alsacen maakunnat molemmin puolin Reiniä. Alue on tunnettu paitsi maisemistaan myös Elsassin valkoviineistä, jotka ovat maailman valioluokkaa. Matkalla nähdään linnoja, Vaubanin vallituksia, katedraaleja, merkittäviä taidemuseoita ja nautitaan huippugastronomiasta.

Isäntänä matkalla on Suomen Ranskan instituutin johtajana toiminut Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden emeritusprofessori Tarmo Kunnas. Kunnas on kokenut pyöräilymatkojen johtaja, joka johdattaa seurueensa pyöräilyn ohella mieleenpainuviin kohteisiin ja kulttuurielämyksiin.

Huom! Matkalaisten ja Tarmon tapaaminen 19.5. kello 14.00!

Matkaohjelma

1.päivä

Lento aamulla Helsinki - Frankfurt. Junalla Freiburg im Breisgauhun. Saapuminen n. 14.00. Lähtö pyörillä Dreisam-joen rantaa Kaisestuhlin viinivuoren (viininmaistajaiset) ohi Reinille Breisachin ja Elsassin "Haminan" Neuf Brisachin kautta kylätietä Colmariin (50 km). Illallinen Chez Hansi - ravintolassa

2.päivä

Tutustuminen Colmarin vanhan kaupunkiin La Petite Venise ja taideaarteisiin: Matthias Grünewaldin kuuluisa Isenheimin Alttaritaulu (josta monta suomalaista on kirjoittanut) sekä Martin Schongauerin työt. Saint Martin - katedraali. Klo 15.00 lähtö pyörillä Kaysersbergiin. Kientzheimin vieraita karkoittavan Lallin muistomerkki. Kaysersbergissa keskiaikainen kaupunki ja Albert Schweitzer-museo (40 km). Klo 19.00 paluu Colmariin. Illallinen La maison des Tetes -ravintolassa

3.päivä

Klo 10.00 lähtö pyörillä Riquewihriin. Tutustuminen parhaiten säilyneeseen keskiaikaiseen elsassilaiseen kaupunkiin ja matka jatkuu pyörillä Ribeauvilleen, jossa tutustutaan kaupungin vanhaan keskustaan ja nähtävyyksiin (30 km). Illallinen Zahnackerin ravintolassa

4.päivä

Klo 9.30, matkaa tehdään bussilla. Noustaan Haut Königsbourgin linnaan, jonka suomalais-ruotsalaiset joukot hävittivät 30-vuotisen sodan aikana. Keisari Wilhelm II rakennutti linnan uudelleen. Sieltä matka jatkuu Saint Odilen näköalavuorelle, jossa tutustutaan arvoitukselliseen "pakanamuuriin" ja Pyhän Ottilian luostariin ja jota V.A. Koskenniemi on kuvannut esseekirjassaan Symphonia Europaea. Yöpyminen edelleen Ribeauvillessä. Illallispaikka ilmoitetaan myöhemmin.

5.päivä

Pyörillä ajetaan Sélestahan, jossa tutustutaan humanistikirjaston 1300 vuotta vanhoihin käsikirjoituksiin sekä kaupungin merkittäviin kirkkoihin. Matka jatkuu Kaiserstuhlin viinivuoren pohjoispuolelta Endingeniin ja Riegeliin ja lopulta Freiburgiin (60 km). Ei yhteistä illallista.

6.päivä

Klo 10.00 junalla kylpyläkaupunki Titiseelle pyörät mukana. Sieltä pyörällä ajaen nousua Jostaliin, josta alamäkeä 15 km aina Buchenbachiin asti ja sieltä Freiburgiin (45 km). Illallinen Saksan vanhimmassa majatalossa Zum Roten Bären.

7.päivä

Klo 9.00 Seilbahnille- köysiradalle pyörällä ajaen ja nousu Schauinslandin näköalapaikalle; sitten muutama kilometri Schwarzwaldin ylängöllä, josta laskeudutaan 15 km Staufenin historialliseen kaupunkiin, jossa tohtori Faustus kohtasi paholaisen ja joka on vaarassa sortua ihmisten ahneuden vuoksi. Paluu viiniviljelmien läpi Freiburgiin (55 km). Illallispaikka ilmoitetaan myöhemmin.

8.päivä

Paluu Frankfurtin kautta Suomeen

Muuta huomioitavaa:

Matkan pyöräilypäivinä pyöräillään enimmillään 50 kilometriä päivässä loivasti mäkistä maastoa. Matkaan lähtijän on hyvä huomata, että pyöräily vaatii riittävää kuntoa, vaikkakin päivävauhti tulee olemaan leppoisa ja sopivasti tauotettu. Kullakin matkalla lähtijällä tulee olla itse hankittu riittävä vakuutusturva. Pyörät vuokrataan paikanpäältä ja matkatavarat siirtyvät autonkuljettajan toimesta paikkakunnalta toiselle.

Hinta:

1640 euroa

Hinta sisältää:

• Lennot Helsinki-Frankfurt-Helsinki
  • Junamatkan Frankfurtista Freiburg im Breisgauhun
  • Pyörien vuokran ja tarvittaessa huollon matkan aikana
  • Yöpymiset (7 yötä) hotelleissa 2 hengen huoneissa (lisämaksusta 1hh). Mahdollisia hotelleja ovat Schwarzwälder Hof Freiburg im Breisgau, Hotel Rapp Colmar ja Hotel de la Tour Ribeauvillé.
  • Matkapäivien illalliset.
  • Retken bussilla Haut Königsbourgin linnaan, Saint Odilen näköalavuorelle ja Pyhän Ottilian luostariin.

Matkanjohtajana ja kulttuuriluotsina toimii Tarmo Kunnas. Matkalla on mukana kuljettaja ja huoltoauto, jolla matkavarusteet siirtyvät matkaohjelman mukaisesti hotellista toiseen.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:

Matkalla on vielä tilaa muutamille lähtijöille. Sitovat ilmoittautumiset välittömästi kesäyliopistoon.

Matkan sisältöjä koskevia lisätietoja sekä Tarmo Kunnakselle välitettävät kysymykset ja tiedustelut:

Jyväskylän kesäyliopisto Leena Meriläinen leena.s.merilainen@jyu.fi, puh.  050 381 2313