Seksuaalineuvojakoulutus 30 op

Paikka
Jyväskylä, koulutuspaikka ilmoitetaan sähköpostiviestillä
Opettaja
Leena Piikoski (ent. Hattunen), kognitiivinen psykoterapeutti, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, kliininen seksologi, seksuaaliterapia; vaativa erityistaso (NACS), työnohjaaja. Sekä muita alan ammattilaisia.
Aika
18.2.2021 - 21.1.2022
198 tuntia

to 09.00 - 15.45
pe 09.00 - 15.45
Ilmoittautuminen alkaa
14.10.2020 00:00
Ilmoittautuminen päättyy
10.2.2021
Ilmoittautuminen on päättynyt

Ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta paikkoja on vielä vapaana! Koulutus käynnistyy suunnitelmien mukaan sovittuina päivinä. Koronatilanteesta johtuen aloitamme koulutuksen etäopetuksena, koulutukseen ilmoittautuneet saavat kutsukirjeen osallistumisohjeineen helmikuun alussa. 

Seksuaalineuvojakoulutus on monipuolinen kokonaisuus, joka antaa valmiuksia käsitellä seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä osana työtä. Koulutus antaa valmiuksia seksuaalineuvonnan ja -kasvatuksen tekemiseen ja seksuaalisuuden arvostavaan kohtaamiseen eri ikäryhmiä, seksuaalisuuden eri monimuotoisuuksia ja kulttuureja edustavien asiakkaiden parissa.

Seksuaalineuvojakoulutus avaa myös mahdollisuuden hakeutua seksuaaliterapiakoulutukseen, mikäli sinulla on taustallasi myös soveltuva korkeakoulututkinto.

Vuoden kestävä koulutus noudattaa pohjoismaisen seksologian koulutusohjelman (NACS) ohjeistusta.

Koulutuspäivät 2021-2022

Torstai - Perjantai

 • 18.-19.2.2021
 • 25.-26.3.2021
 • 22.-23.4.2021
 • 6.-7.5.2021
 • 3.-4.6.2021
 • 19.-20.8.2021
 • 23.-24.9.2021
 • 7.-8.10.2021
 • 18.-19.11.2021
 • 16.-17.12.2021
 • 20.-21.1.2022


Lähiopetuspäivät klo 9.00 - 15.45

Paikka

Jyväskylä, tarkempi koulutuspaikka ilmoitetaan kutsukirjeessä.

Mikäli lähiopetus ei ole koronatilanteen vuoksi mahdollista, voidaan lähiopetus muuttaa verkko-opetukseksi lyhyelläkin varoitusajalla. Pyrimme myös mahdollistamaan opetuksen seuraamisen esimerkiksi karanteenitilanteissa oleville ns. hybridiopetusratkaisuin. Mahdollinen verkko-opetus tullaan toteuttamaan zoom-ympäristössä. Koulutuksessa hyödynnetään myös Peda.net-oppimisalustaa.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön sekä opetus- ja kasvatusalan työntekijöille.

Osallistujilla tulee olla sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön tai opetus- ja kasvatusalan tutkinto. Tarvittaessa ota yhteyttä kesäyliopistoon, jos haluat tarkistaa tutkintosi riittävyyden. Mikäli haluat jatkaa opiskelua seksuaaliterapeutin opinnoilla, tutustu esimerkiksi Suomen seksologisen seuran ohjeisiin https://seksologinenseura.fi/

Osaamistavoitteet

Koulutus antaa valmiudet seksuaalineuvojana toimimiseen.

Koulutuksen jälkeen osaat

 • toteuttaa seksuaalineuvontaa osana omaa työtäsi.
 • määritellä keskeisiä seksologiaan liittyviä käsitteitä ja ilmiöitä. 
 • luoda turvallisen, myötätuntoisen ja hyväksyvän tilan seksuaalisuuteen liittyvien teemojen puheeksiottoon ja osaat myös itse ottaa puheeksi seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä, ongelmia ja teemoja.
 • antaa ohjeita, neuvoja ja tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista ja etsiä tarvittaessa yhdessä asiakkaan kanssa lisää tietoa asioista.
 • toteuttaa seksuaalineuvontaan liittyvän 2-5 kertaa seksuaalineuvontaprosessin, johon sisältyy aloitus-, työskentely- ja lopetusvaihe.
 • arvioida asiakkaan tilannetta ja omaa osaamistasi niin, että pystyt ohjaamaan asiakkaan tarvittaessa eteenpäin seksuaaliterapiaan, lääkäriin, psykoterapiaan tai muulle alan asiantuntijalle.
 • tietoisesti kohdata ja tarkastella omia ajatuksiasi ja tunteitasi seksuaalisuuteen liittyen, mikä edesauttaa työskentelmään ammatillisesti asiakkaan kanssa.

Sisältö

Koulutuksen rungon muodostavat seksuaalineuvonnan tietoperusta ja menetelmäosaaminen, henkilökohtainen prosessi SAR-opintojen muodossa (Sexual Attitude reassesment) ja työnohjaus. Koulutuksessa painotetaan erityisesti kurssilaisten henkilökohtaista kehitysprosesia. Koulutukseen sisältyy 16 tuntia ryhmätyönohjausta.

Lähiopetuksen lisäksi koulutukseen kuuluu:

 • vertaisryhmätyöskentelyä
 • itsenäistä kouluttajan ohjaamaa etäopiskelua: mm. kirjallisuuteen tutustumista, esseiden kirjoittamista ja pohdintaa
 • oman työn kehittämishanke sekä lopputyö 
 • mahdollinen opintomatka Helsinkiin (omakustanteinen)

Koulutuksen jälkeen on mahdollista anoa Auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS) auktorisointia, mikäli muut edellytykset täyttyvät. Tiedot auktorisoinnin perusteista liittyen myös ammatilliseen peruskoulutukseen osoitteesta www.seksologinenseura.fi .

Suoritustapa

Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, sisältäen 11 kpl 2 päivän lähiopetusjaksoa (yht. 22 päivää). Lisäksi on pienryhmätyöskentelyä, alan kirjallisuuteen tutustumista (2 000 sivua) sekä lopputyönä oma kehittämistehtävä.

Todistus

Hyväksytysti suoritetut opinnot edellyttävät tehtävien suorittamista, osallistumista pienryhmien toimintaan ja vähintään 80 % läsnäoloa kontaktiopetuksessa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Ilmoittaudu koulutukseen 10.1.2021 mennessä. Ilmoittautumisen jälkeen saat välittömästi sähköisen automaattisen vahvistuksen ilmoittautumisen onnistumisesta. Kutsun ja ohjeita ensimmäiseen lähiopetuspäivään liittyen saat noin kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkua.

Lisätietoja antaa rehtori Leena Meriläinen, leena.s.merilainen@jyu.fi, 050 381 2313 tai kouluttaja Leena Piikoski leena@piikoski.fi.

Opintomaksu

2 450 €. Voit ilmoittautumisen yhteydessä valita maksun yhdessä tai neljässä erässä. 

Yhdessä erässä maksaessa sinun on mahdollista maksaa opintomaksu ilmoittautumisen yhteydessä heti verkkomaksuna. Jos et siirry verkkomaksuun, niin laskutamme maksun jälkikäteen paperilaskulla. 

Jos valitset erämaksun, saat sähköpostitse maksuohjeet ennen koulutuksen alkua. Laskujen eräpäivät ovat 8.2., 15.3., 15.7. ja 15.11.2021.

Ilmoittautuminen on sitova. Tutustu huolella ilmoittautumislomakkeella oleviin perumisehtoihin. 

Mikäli koulutus peruuntuu kesäyliopistosta tai kouluttajasta johtuvasta syystä, palautamme koulutusmaksun kokonaisuudessaan.

Näytä kaikki kurssit.