Paripsykoterapian 1-vuotinen täydennyskoulutus (30 op)

Kesäyliopisto toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Suomen psykologisen instituutin kanssa. Kurssin aloitusajankohta on siirretty alkamaan 2013.

Koulutuksen tavoiteena on lisätä koulutetun perheterapeutin ja yksilöpsykoterapeutin valmiuksia toimia psykoterapeuttina pareille sekä tutustua uusiin tutkimukseen perustuviin interventioihin ja työtapoihin paripsykoterapian kysymyksissä.

Kohderyhmä

Koulutetut perheterapeutit, yksilöpsykoterapeutit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat ja perheneuvojat.

Taustaa

Paripsykoterapia on osoittautunut lukuisissa meta-analyyseissä vaikuttavaksi psykoterapiamuodoksi erityisesti tilanteissa, jossa psyykkisen problematiikan yhteydessä esiintyy vuorovaikutusongelmia. Perheterapeutit, mutta myös monet yksilöpsykoterapeutit tapaavat säännöllisesti pariskuntia. Paripsykoterapiaan liittyen on viime vuosina julkaistu runsaasti korkeatasoista tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Kela korvaa 1.1.2011 alkaen kuntoutuspsykoterapiana myös parispsykoterapiaa sekä aikuisten perheterapiaa.
Kelan rahoittamaa paripsykoterapiaa voi Kelan ohjeen mukaan antaa psykoterapeutti, jolla on Valviran hyväksymä vähintään erityistason (ET) paripsykoterapiakoulutus tai vähintään erityistason (ET) perheterapiakoulutus ja sen lisäksi täydennys-/lisäkoulutuksena erillinen 1-2 vuoden pariterapiakoulutus.

1. Aloitusseminaari 2 päivää
Parisuhteen ja paripsykoterapian määrittelyä
Kiintymyssuhdeteoria aikuissuhteissa
Sanna Aavaluoma

2. Psykoanalyyttinen paripsykoterapia 2 päivää, Pirjo Tuhkasaari

3. Tunnekeskeinen pariterapia 2 päivää, Hanna Pinomaa

4.  Väkivalta ja pariterapia 1 päivä, Juha Holma

5. Masennuksen hoito pariterapiassa 1 päivä, Eija-Liisa Rautiainen

6. Paripsykoterapiaprosessin arviointijakso 1 päivä, Rauni Nissinen

7. Vakava sairaus paripsykoterapiassa 1 päivä, Sanna Aavaluoma

8. Uskottomuus paripsykoterapiassa 1p, Sanna Aavaluoma

9. Uutta tutkimustietoa paripsykoterapiasta ja tutkimukseen perustuva pariterapia 1p, Raul Soisalo

10. Homo- ja lesbosuhteet paripsykoterapiassa 1p, Raul Soisalo

11.  Monikulttuurisuus paripsykoterapiassa 1p, Raul Soisalo

12.  Päätösseminaari 2p, Sanna Aavaluoma

Toteutus

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Kontaktipäiviä on 16, minkä lisäksi pienryhmätyöskentelyä, itsenäistä opiskelua, yksilöllisiä tehtäviä sekä pienimuotoinen lopputyö. Kirjallisuus suoritetaan joko kirjallisuuspiirityöskentelynä tai vaihtoehtoisesti kirjallisuustentteinä. Koulutukseen otetaan 18 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen

Toimita ilmoittautuminen Suomen psykologiseen instituuttiin. Ilmoittautuminen on sitova. Lisätietoja Suomen psykoloisen instituutin verkkosivuilta: lisätietoja ja ilmoittautuminen.

Lisätietoja: Kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinenleena.s.merilainen@jyu.fi

Kustannukset

Koulutuksen hinta on 2214€ (sis.alv). Lisätietoa koulutuksen rahoitukseen liittyvissä asioissa voi kysyä Mikko Haaralaltamikko.haarala@psyk.fi 050-4086375.